Thirty Best Lithuanian Restaurants Announced during a Ceremony

Stebuklai Became the Best of the Best Restaurants in the Country this Year, 2016-07-05

This evening, on 5 July, all 30 best Lithuanian restaurants were announced which were evaluated by over 100 members of Good Food Academy. The title of the best restaurant in the country was granted to the chef Martynas Praškevičius who heads the restaurant Stebuklai in Vilnius.

Geriausiu iš geriausių šalies restoranų šiemet išrinkti „Stebuklai“

Per kelis mėnesius keliais etapais suskirstyto proceso metu pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Daugiausiai ekspertų balų šiemet surinko savamokslio šefo M. Praškevičiaus „Stebuklai“ ir tai – ne stebbuklas, o ilgo ir nuoseklaus darbo nuopelnas.

„Kaip aš jaučiuosi? Suš... gerai! Noriu padėkoti savo komandai, kuri dirba nuo ryto iki vakaro, nuo pirmadienio iki sekmadienio. Ačiū!“, – atsiimdamas apdovanojimą džiaugėsi ir iš laimės vietoje nenustovėjo šefas M. Praškevičius.

„Stebuklai“ – tai vieta Vilniuje, kuri džiugina klientus nuo ankstyvaus ryto iki vėlyvaus vakaro 7 dienas per savaitę. Martynas bando prisiliesti prie kiekvieno patiekalo, kuris išeina per vadinamąjį „langelį“ ant svečių stalo. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti. Tiesa, ši vieta yra iš tų, kuri neužsidaro privatiems renginiams – vėlgi, kad nenuviltų savo lojaliausių pusryčiautojų, pietautojų ir vakarieniautojų.

Restorano vadovas ir virtuvės vadas Martynas Praškevičius yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė.

Geriausi restoranai ten, kur šeimininkas – ir virtuvės šefas

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. 

„Šio projekto tikslas tapti tęstiniu ir kasmet pristatyti pokyčius Lietuvos restoranų žemėlapyje, auginti Gero maisto akademijos narių skaičių, suteikti galimybę pasimatyti naujiems, bet perspektyviems restoranams, tobulinti reitingavimo sistemą ir tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams Lietuvoje, tiek svečiams iš užsienio“, – po ceremonijos kalbėjo Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Net ir po ceremonijos projekto svetainėje ir toliau bus skelbiami skirtingi restoranų reitingo pjūviai. Pavyzdžiui, kuris restoranas buvo geriausiai įvertintas už aptarnavimo kokybę, atsiribojant nuo kitų kriterijų, o kuris už geriausią aplinką ir pan.

Pagrindinė projekto organizatorių įžvalga išanalizavus šių metų balsus yra ta, kad geriausiai Lietuvoje įvertintų restoranų gretose daugiausiai restoranų, kurių šeimininkas pats yra ir virtuvės šefas. Tai ypatingai išryškėja pirmajame dešimtuke.

„Labai džiaugiamės galėję inicijuoti tokį projektą ir prisidėti prie restoranų kultūros puoselėjimo. Aš pats asmeniškai būčiau ilgai svarstęs, kam skirti pirmą vietą, nes visi restoranai trisdešimtuke verti įvertinimo. O šiandien jau norisi galvoti apie kitus metus. Restoranų gyvenimas dinamiškas, tad niekad negali nuspėti, kas jame nutiks naujo“, – ceremonijos metu kalbėjo pagrindinio projekto iniciatoriaus „Švyturio-Utenos alaus“ daryklos generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Projektą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.


30 GERIAUSIŲ ŠALIES RESTORANŲ SĄRAŠAS:

30 vieta. SALVETE  CITY (Vilnius) – šefas Antonio Serra. Moderni itališka virtuvė

29 vieta. BRASSERIE DE VERRES EN VERS (Vilnius) – šefas Gediminas Andriuškevičius. Prancūziška virtuvė

28 vieta. ŠIAURĖS JŪRA  (Vilnius) – šefas Donatas Dabrovolskas. Žuvies ir jūros gėrybių restoranas.

27 vieta. LA PROVENCE  (Vilnius) – šefas Arūnas Oželis. Viduržemio jūros virtuvė

26 vieta. BISTRO 18  (Vilnius) – šefas Saulius Taučius. Europietiška klasika.

25 vieta. PALANGA SPA LUXURY (Palanga)

24 vieta. NERIJA (Nida) – šefas Jonas Bilotas. Europietiška virtuvė

23 vieta. DIA (Kaunas) – šefas Algirdas Matačiūnas. Viso pasaulio virtuvė

22 vieta. STIKLIAI  (Vilnius) – šefas Linas Bražinskas. Europietiška virtuvė su lietuviškos virtuvės akcentais

21 vieta. DA ANTONIO  (Vilnius) – šefas Dmitrij Babenko. Moderni itališka virtuvė

20 vieta. IMPERIAL  (Vilnius) – šefė Aldona Gečienė. Įkvėpta modernios Amerikos virtuvės su italų ir prancūzų virtuvių prieskoniais

19 vieta. TIME  (Vilnius) – šefas Andrius Kubilius. Kūrybinė virtuvė

18 vieta. MEAT  (Vilnius) – šefė Indrė Medeliauskaitė. Mėsos restoranas 

17 vieta. TELEGRAFAS  (Vilnius) – šefas Javier Lopez. Moderni europietiška virtuvė 

16 vieta. UOKSAS (Kaunas) – šefas Artūras Naidenko.
 Naujoji lietuviška virtuvė

15 vieta. MONTE PACIS (Kaunas) – šefas Ernestas Viršilas. Viso pasaulio virtuvė.

14 vieta. MARCHE DE PROVENCE  (Vilnius) – šefas Linas Barysas. Lietuviška Viduržemio jūros virtuvė 

13 vieta. BOFF  (Vilnius) – šefas Mher Gevorkjan. Didkepsnių restoranas

12 vieta. SOFA DE PANCHO  (Vilnius) – šefai Martynas Maciulevičius ir Mantas Dobradziejus. Virtuvė įkvėpta Meksikos

11 vieta. GASPAR'S  (Vilnius) – šefas Gaspar Fernandes. Moderni virtuvė įkvėpta Indijos

10 vieta. SAINT GERMAIN  (Vilnius) – šefas Gediminas Švenčionis. Prancūziška virtuvė

9 vieta. SWEET ROOT  (Vilnius) – šefas Justinas Misius. Metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė    

8 vieta. IDW ESPERANZA RESORT (Trakų raj.) – šefas Mickey Bhoite. Moderni kūrybinė virtuvė

7 vieta. ŠTURMŲ ŠVYTURYS  (Vilnius ir Ventės ragas) – šefas ir šeimininkas Česlovas Žemaitis. Šviežios žuvies restoranas

6 vieta. MOMO GRILL (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius. Grill&bar restoranas

5 vieta. GASTRONOMIKA  (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Liutauras Čeprackas. Degustacinių vakarienių („fine dining“) restoranas

4 vieta. MONAI (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius. Namų restoranas

3 vieta. DINE  (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Egidijus Lapinskas ir Žilvinas Laurinėnas . „Fine dining“ restoranas

2 vieta. DUBLIS  (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Deivydas Praspaliauskas. Braserija ir „fine dining“ restoranas

1 vieta. STEBUKLAI  (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Martynas Praškevičius. Grill&bar restoranas

Stebuklai Became the Best of the Best Restaurants in the Country this Year

A few months ago several stages were organised during which using their experience and skills, the members of the Academy evaluated food and its presentation in Lithuanian restaurants, they also took into consideration the quality of service, the environment of the restaurant and the beverage menu. The biggest number of votes was given to the restaurant of self-educated chef Mr. Praškevičius Stebuklai (Miracles) and it is no miracle but the result of a long and consistent work.

“How do I feel? Damn good! I would like to thank all my team members who work from the early morning to late night, from Monday to Sunday. Thank you”, Mr. Praškevičius said in delight when he collected the award. 

Stebuklai is a place in Vilnius which delights its clients from the early morning to late evening seven days a week. Martynas tries to give a touch to every dish which leaves the kitchen through the so-called “window” on the way to a guests’ table. It is hard to find such devotion to the most loyal clients. Actually, this place is one of those that does not close its door to private events – again, the restaurant does not want to disappoint its most loyal breakfast, lunch and dinner eaters.

The head of the restaurant and the kitchen – Martynas Praškevičius – is one of the most valued Lithuanian chefs who not only believes that you can learn everything yourself in a kitchen but has also proved this belief himself.

Best Restaurants Can Be Found Where Owners Are Their Chefs

To find out what restaurants are the best in Lithuania as objectively as possible, Good Food Academy was set up. The Academy now has over 100 professionals of food industry: best Lithuanian chefs, restaurant owners, journalists writing about the industry, sommeliers, the most sharp-eyed diners and other experts of the industry – all of them gave their vote to evaluate Lithuanian restaurants. 

“The aim of the project is to become continuous and to present changes on the map of the Lithuanian restaurants annually, to increase the number of members of the Good Food Academy, to provide them with the opportunity to make new but prospective restaurants visible, to improve the system of ranking and to become a high-quality, reliable and creative guide to all good food lovers in Lithuania and foreign guests,” Linas Petrukaitis, founder of the Good Food Academy said after the ceremony.

Even after the ceremony, the website of the project will announce restaurant ratings from different points of view. For instance, which restaurant was evaluated best for its service quality, and which – for the best environment, etc.

Following the analysis of votes given this year, the project organisers understood that most best Lithuanian restaurants were those whose owners were also chefs.This is especially evident in top 10.

“We are delighted at the opportunity to initiate such project and contribute to fostering of restaurant culture. I personally would have considered much what restaurant should be the first because all restaurants in the top 30 are worth this evaluation. Today I want to think about the next year. The life of restaurants is dynamic, so you can never know what new could happen in this area,” Rolandas Viršilas, CEO of the brewery Švyturio-Utenos Alus and the main initiator of the project during the ceremony.

The project is organised by the Good Food Academy in cooperation with the Lithuanian Hotel and Restaurant Association, the Lithuanian Association of Restaurant Chefs and Confectioners and the magazine Geras Skonis. The first such ranking in Lithuania was initiated by Švyturys when it introduced it collection of tradition beer.

LIST OF THE 30 BEST LITHUANIAN RESTAURANTS:

No. 30. SALVETE CITY (Vilnius) – chef Antonio Serra. Modern Italian cuisine

No. 29. BRASSERIE DE VERRES EN VERS (Vilnius) – chef Gediminas Andriuškevičius. French cuisine.

No. 28. ŠIAURĖS JŪRA (Vilnius) – chef Donatas Dabrovolskas. Fish and seafood restaurant.

No. 27. LA PROVENCE (Vilnius) – chef Arūnas Oželis. Mediterranean cuisine

No. 26. BISTRO 18 (Vilnius) – chef Saulius Taučius. European classics.

No. 25. PALANGA SPA LUXURY (Palanga)

No. 24. NERIJA (Nida) – chef Jonas Bilotas. European cuisine.

No. 23. DIA (Kaunas) – chef Algirdas Matačiūnas. World cuisine.

No. 22. STIKLIAI  (Vilnius) – chef Linas Bražinskas. European cuisine with the emphasis on the Lithuanian fare.

No. 21. DA ANTONIO  (Vilnius) – chef Dmitrij Babenko. Modern Italian cuisine.

No. 20. IMPERIAL (Vilnius) – chef Aldona Gečienė. Inspired by the American cuisine with the spices of the Italian and French cuisines.

No. 19. TIME  (Vilnius) – chef Andrius Kubilius. Creative cuisine.

No. 18. MEAT (Vilnius) – chef Indrė Medeliauskaitė. Meat restaurant. 

No. 17. TELEGRAFAS (Vilnius) – chef Javier Lopez. Modern European cuisine. 

No. 16. UOKSAS (Kaunas) – chef Artūras Naidenko.
 The new Lithuanian cuisine.

No. 15. MONTE PACIS (Kaunas) – chef Ernestas Viršilas. World cuisine.

No. 14. MARCHE DE PROVENCE  (Vilnius) – chef Linas Barysas. Lithuanian and Mediterranean cuisine. 

No. 13. BOFF (Vilnius) – chef Mher Gevorkjan. Steak restaurant.

No. 12. SOFA DE PANCHO  (Vilnius) – chefs Martynas Maciulevičius and Mantas Dobradziejus. Mexico-inspired cuisine.

No. 11. GASPAR'S (Vilnius) – chef Gaspar Fernandes. Modern cuisine inspired by India

No. 10. SAINT GERMAIN (Vilnius) – chef Gediminas Švenčionis. French cuisine.

No. 9. SWEET ROOT (Vilnius) – chef Justinas Misius. Seasonal local cuisine.    

No. 8. IDW ESPERANZA RESORT (Trakai district) – chef Mickey Bhoite. Modern creative cuisine.

No. 7. ŠTURMŲ ŠVYTURYS (Vilnius and Ventės Ragas) – chef and owner Česlovas Žemaitis. Fresh fish restaurant.

No. 6. MOMO GRILL (Klaipėda) – chefs and owners Vytautas Samavičius and Valdas Anusevičius. Grill&bar restaurant.

No. 5. GASTRONOMIKA (Vilnius) – chef and owner Liutauras Čeprackas. Fine dining restaurant

No. 4. MONAI (Klaipėda) – chef and owner Vytautas Samavičius. Home restaurant.

No. 3. DINE  (Vilnius) – chefs and owners Egidijus Lapinskas and Žilvinas Laurinėnas . Fine dining restaurant.

No. 2. DUBLIS  (Vilnius) – chef and owner Deivydas Praspaliauskas. Brasserie and fine dining restaurant.

No. 1. STEBUKLAI  (Vilnius) – chef and owner Martynas Praškevičius. Grill&bar restaurant.